Churchill War Rooms

De ondergrondse oorlogskamers van Churchill fungeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog als het zenuwcentrum voor de Britse oorlogsvoering. Tot Augustus 1945 aten en sliepen de bevelhebbers hier samen. Ook hier werd het plan ontwikkeld om Hitler van de troon te stoten. De personen die in Churchill War Rooms dekking zochten geloofden heilig dat de bunkers hen zouden beschermen tegen de aanvallen van de Duitse Luftwaffe. Deze schuilkamers zijn zeer lang geheim gebleven. Pas in 1948 werd het bestaan van de kamers aan het grote publiek bekend gemaakt. Sinds 1984 zijn de bunkers een museum.

War Rooms

Het museum is een onderdeel van het Imperial War Museum en bevat twee onderdelen: de Cabinet War Rooms en het Churchill Museum. Deze laatste spits zich voornamelijk toe op het leven van de Britse staatsman Winston Churchill.  De Cabinet War Rooms (of de oorlogskamers van het kabinet) zien er vandaag de dag nog ongeveer hetzelfde uit als tijdens WO II. Veel kamers zijn goed bewaard gebleven. Onder andere de vergaderzaal. Hier hebben meer dan 100 bijeenkomsten plaats gevonden om de voortgang van de oorlog te bespreken. Ook de kamer van waaruit de telegrafen verstuurd werden, is bijna niets veranderd tegenover het begin van de oorlog. Wist je trouwens dat deze kamer een directe verbinding had met Roosevelt? Daarnaast was er ook de Map Room. Daar hangt een grote kaart van de wereld waarop alle veldslagen op de voet op gevolgd konden worden.

Als je het museum bezoekt, dan krijg je ook een gratis audiogids. Dat is zeer handig en plezierig om bij je te hebben tijdens het bezoek. Je krijgt er een hoop interessante info mee en zo kan je je beter inleven.

Churchill Museum

Zoals eerder vermeld gaat het Churchill Museum voornamelijk over het leven van Winston Churchill. Het museum is helemaal interactief en bevat veel technologische snufjes.  Zo kan je via interactieve schermen allerhande leuke weetjes te weten komen. Maar je kan in het museum ook persoonlijk dingen van Churchill ontdekken zoals zijn sigaren of zijn uniform. Churchill’s leven is allesbehalve onbewogen te noemen. Het was een man met een zeer eigen karakter en hij was zeer temperamentvol. Desalniettemin is en blijft hij een held voor het Britse volk. Hij heeft immers veel voor de wereldvrede betekend. Als je het museum bezoekt tijdens je citytrip in Londen, zal je merken dat er een beklijvende sfeer heerst. Je zou niet de eerste zijn die met kippenvel naar buiten komt.

 

Werken die je zeker niet mag missen

  • Map Room (waar een grote wereldkaart hing)
  • Een Hitler-schets in de de Conference Room (Conferentiekamer)
  • Stukken tekst uit de bekende toespraken van Churchill.
  • Anekdotes en weetjes die verteld worden door de vroeger bewoners van de kamers.
  • Cabinet Room (waar de vergaderingen doorgingen)

 

Openingstijden

Churchill War Rooms zijn dagelijks geopend van 9u30 tot 18u.

Toegang

Volwassenen betalen £16 voor een toegangsticket. Kinderen mogen gratis binnen.

Adres

King Charles Street SW1 (bij de trappen)

Website

http://cwr.iwm.org.uk

Metro
  • Westminster