Big Ben (Clock Tower)

De toren is waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid van Londen. De toren sluit aan op de Houses of Parliament en wordt meestal ‘Big Ben’ genoemd. Terwijl officieel zijn naam de “Clock Tower” (of klokkentoren) is. “Big Ben” is de naam van de grote klok of bel die in de toren hangt. Een klok die 13,5 ton weegt.

Het is de grootste klok met 4 “gezichten” ter wereld. De Tower (of toren) is 96 meter hoog en elke wijzerplaat is 7 meter in diameter.  De slinger van de klik is net iets korter dan 4 meter en weegt meer dan 300 kilogram.

Indien je met Nieuwjaar op citytrip in Londen zou zijn, dan moet je zeker bij de Big Ben langsgaan. De klok is namelijk op die dag het middelpunt van de belangstelling en is op dat moment voor het aftellen op elke TV in het Verenigd Koninkrijk en de wereld te zien.

In de toren zelf is er trouwens een kleine gevangenis. Dit is om leden van de House of Lords of House of Commons gevangen te zetten indien ze zich misdragen tijdens de besprekingen. De cel staat echter al een tijdje leeg. De laatste volksvertegenwoordiger die er de nacht heeft doorgebracht, dateert al van 1880 nadat hij geen eed wilde zweren tegenover Queen Victoria.

Toegang

Enkel Britten hebben toegang tot de klokkentoren. Maar je kan hem natuurlijk wel langs buiten bewonderen.

Adres

Westminster Palace
SW1A

Metro
  • Westminster