Tower Bridge

De Gotische torenarchitectuur en unieke design van de Tower Bridge werden ontworpen door de architect Horace Jones en John Wolfe Barry in 1894.

De afmetingen van de Tower Bridge zijn verbluffend. De Tower Bridge is misschien niet de hoogste of de langste brug ter wereld, maar het ontwerp laat wel toe om het centrale gedeelte van de brug, op te laten splitsen in twee gelijke delen die opgehaald kunnen worden. Dit ophaalbrugsysteem is op z’n minst indrukwekkend te noemen en zeker voor de tijd waarin de Tower Bridge gebouwd is geweest.

De Tower Bridge is 244 meter lang en loopt over de Theems in Londen. En elke kant van de Thames staat een toren van 65 meter hoog. Elk deel van de brug kan opgehaald worden tot exact 83 graden. Hierdoor kan elke schip, van welke omvang dan ook, langs de brug varen. De ophaalbrug kan daarnaast binnen de 5 minuten helemaal opgehaald worden.

Vroeger werd de brug dagelijks meer dan 50 keer opgehaald en neergelaten om het scheepsverkeer vlot door te laten langs de Theems. Vandaag de dag wordt de brug een 100-tal keer per maand opgehaald. Een pak minder dus. Het ophalen en neerlaten van de brug is een indrukwekkende bezienswaardigheid in Londen en gebeurt volgens een strikt schema. Dit schema kan je terugvinden op de officiële website van de Tower Bridge. Dan kan je je bezoek hier goed op afstemmen tijdens je citytrip in Londen. Het mechanische systeem dat de brug ophaalt en neerhaalt is verborgen in de twee torens en werd tot voor kort aangedreven door stoom.

Je kan de Tower Bridge ook binnenin gaan bewonderen en zo ook genieten van het prachtig uitzicht over Londen. Er is ook een tentoonstelling over de Tower Bridge aan het overdekte voetpad. Als je deze tentoonstelling bezoekt, dan kan je ook binnenin de torens gaan kijken, teruggaan in de tijd en versteld staan van de pracht en ingenieusheid van de Victoriaanse machinekamer

Toegang

April tot oktober: 10u – 18u30

November tot maart: 9u30 – 18u

Tickets

Volwassenen: £8

Kinderen: £3,40

Adres

Tower Bridge Road

Metro
  • Tower Hill