Tower of London

Londen heeft een rijke geschiedenis. Dat zal je wel heel snel duidelijk worden tijdens je citytrip in Londen. De Tower of London (Toren van Londen) is daar een van de beste voorbeelden van. Dit bouwwerk is zeer belangrijk in de geschiedenis van Londen, maar ook in de geschiedenis van heel Groot-Brittanië. De toren straalt kracht en glorie uit. Een kasteel dat je niet zomaar kan overmeesteren. En dat was ook het doel bij het bouwen van het kasteel.

Geschiedenis

De Tower of Londen vormde het decor voor heel wat bloederige taferelen. Van 1066-87 was het kasteel in handen van William de Veroveraar (William the Conqueror). Het kasteel deed daarna nog jaren dienst als paleis, bewakingstoren en opslagplaats. Maar het meest bekend is het kasteel om de terdoodsveroordelingen die er werden uitgevoerd en de taak van gevangenis die ze doorheen de jaren vervulde.

Kapel ‘St. Peter ad Vincula’

De Chapel Royal of St Peter ad Vincula is voornamelijk gekend als laatste rustplaats voor veel hoogstaande personen die in de Tower of Londen onthoofd werden. De meest bekende onder hen waren Anne Boleyn, Catherine Howard en Vrouwe Jane Grey.

Kroonjuwelen (Crown Jewels)

Deze kroonjuwelen liggen in Waterloo Barracks (ten oosten van de kapel en ten noorden van de White Tower). En ze zijn prachtig. Er liggen scepters tentoon gesteld, juwelen, schalen en natuurlijk ook kronen. Het meest opvallende stuk is uiteraard  de Imperial State Crown. Deze is 27,5 miljoen Britse Pond waard. Ze is bezet met 2868 diamanten, saffieren, rubies en smaragden. Daarnaast vind je er ook de platina kroon van Queen Elizabeth. Deze is bezet met de bekende 105-karaat Koh-i-Noor. Deze diamant wordt ook wel de Berg der Licht (Mountain of Light) genoemd.

White Tower (de Witte Toren)

Dit was in 1078 de orginele “Tower of London” en werd gebruikt als paleis en als fort. Op de eerste verdieping vind je er de wapenuitrusting van Henry VIII terug. Op de tweede verdieping staat de 2m hoge uitrusting van John of Gaunt. Het is werkelijk indrukwekkend om te zien.

St John’s Chapel

Deze kapel, die dateert uit 1080, is een van de mooiste gebouwen in de Romaans architectuur. Vooral het plafond is zeer indrukwekkend.

De raven

In bijna elke film over Londen komen ze terug: de raven. Deze zwarte volgels worden ook wel de bewakers van de toren genoemd. Er zijn er steeds acht aanwezig in de toren die op verschillende tijdstippen gevoederd worden. Als je de kans hebt, dan moet je het zeker eens gaan aanschouwen.

 

Bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen

  • De kroonjuwelen (Crown Jewels)
  • White Tower and St John’s Chapel
  • Medieval Palace (Het kasteel uit de middeleeuwen)
  • De kraaien
  • Tower Green scaffold site (de plaats waar de folteringen plaatsvonden).

 

De toren bezoeken

Je kan zonder probleem dagen in het kasteel rondlopen en dan nog niet alles gezien hebben. Trek er bij de planning voor je citytrip Londen echter wel minstens een halve dag voor uit.

Openingstijden

De Tower of Londen kan je gaan bezoek van dinsdag tot zaterdag van 9u tot 17u30. Op zondag en maandag van 10u tot 17u30. In de maanden van November tot Februari sluit de toren om 16u30.

Toegang

Voor je toegangsticket betaal je £19,80 als volwassene en £10,45 voor een kind. Audio begeleiding kost £4.

Adres

Tower Hill EC3

Website

http://www.hrp.org.uk

Metro
  • Tower Hill