Piccadilly Circus

De Britse achtitect John Nash (18 Januari 1752 – 13 Mei 1835), had eerst Regent Street en Picadilly ontworpen zodat ze de twee meest elegante straten van Londen zouden worden. Jammer genoeg gooiden andere stadsplanners roet in het eten. Indien hij vandaag nog zou leven, dan zou John Nash op z’n minst teleurgesteld zijn met wat hij nu zou zien. Maar wij zijn dat niet! Piccadilly Circus is ontzettend mooi ’s avonds en ’s nachts met de opvallende en lichtgevende reclameborden. Je kan er niet naast kijken. Het doet je wat denken aan Times Square in New York. Echt indrukwekkend!

Plein

Piccadilly Circus is vandaag een kruispunt en plein in het Londense West End in Westminster. Het werd gebouwd in 1819 om Regent Street te laten aansluiten op de hoofdstraat Piccadilly. Het woord Circus komt uit het Latijn en betekent net zo veel als cirkel.

Piccadilly is rechtstreeks gelegen aan de theaters op Shaftesbury Avenue, maar ook aan de Haymarket, Coventry Street (vlakbij Leicester Square) en Glasshouse Street. Het plein ligt zeer dicht bij alle belangrijke winkels en entertainmentsites van West End. Het circus is voornamelijk bekend om zijn videoschermen en neonlichten die op de hoeken van de gebouwen hangen. Maar ook de Shaftesbury fontein is zeer bekend. Op deze fontein staat immers Eros te pronken. Andere gebouwen die op Piccadilly Circus te vinden zijn, zijn het London Pavolion en het Criterion Theatre.

De lichtgevende advertenties

Vroeger werd heel het plein omgeven door de bekende schermen, nu is er nog maar een gebouw waar ze aan hangen. Momenteel hangen er 6 schermen op. Ga zeker eens een kijkje nemen als je op citytrip bent in Londen.

  1. Coca-Cola: heeft al een scherm hangen sinds 1954 op Piccadilly Circus. Tegenwoordig maken ze gebruik van een LED-paneel. Maar vroeger waren het lampen of een digitale projector die werden ingezet.
  2. Hyundai Motors: dit is het nieuwste scherm van de zes. Het kwam in de plaats van het Sanyo-scherm.
  3. TDK: zij nemen de plaats in die vroeger aan Kodak was voorbehouden
  4. McDonald’s. Zij hangen er sinds 1987.
  5. Samsung: Zij kwamen er in 1994 bij in plaats van Panasonic.
  6. Piccadilly Lite. Dit is een scherm zonder vaste eigenaar. Hierop kunnen adverteerders voor een kortere periode hun advertenties op laten verschijnen.

Zeker te bekijken

  • Piccadilly Circus
  • Het standbeeld van Eros
  • De advertenties op schermen en neon

 

Adres

Picadilly Circus, Londen

Metro
  • Piccadilly Circus