British Museum

Het British Museum is een van Londen’s meest bezochte attracties. Ieder jaar trekt het museum vijf miljoen bezoekers. Met meer dan 70 000 tentoongestelde werken , verspreid over meer enkele kilometers galerij, vormt het museum een van de grootste kunstcollecties ter wereld. De verzameling van Romeinse en Griekse kunst is ongeëvenaard. De Egyptische collectie van het British Museum is de grootste buiten Egypte. Daarnaast vormt het museum een huis voor diverse kunstschatten uit Africa, China, Japan, India en Mesopotamië.

Geschiedenis

Het museum werd in 1759 opengesteld voor het grote publiek. Sinds de opening van het museum is het steeds verder gegroeid, en werd de kunstcollectie steeds verder uitgebreid. In het verleden was er wel wat commotie over de manier waarop de kunst verkregen is geweest. Dit liep immers niet altijd zonder slag of stoot.

Great Court

Dit plein kenmerkt zich voornamelijk door het grote glazen plafond waarmee het overdekt wordt. Dit dak van glas en staal werd in 2000 ontwikkeld door Norman Foster en is op z’n minst indrukwekkend te noemen. De Great Court is door deze enorme constructie, het grootste overdekte plein in Europa. In het midden van het plein vind je de beroemde Reading Room (of Leeskamer) terug. Deze heette vroeger the British Library (of Britse Bibliotheek). Deze bibliotheek werd in het verleden al bezocht door knappe koppen zoals Mahatma Gandhi en Karl Marx. Niet te minsten dus.

Bezienswaardigheden

Het Oude Egypte

De collectie uit het Oude Egypte is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Het British Museum is wordt hierom dan ook enorm om geprezen. Je vindt er onder andere oude beelden terug, maar ook oude juwelen, papyrusrollen met oude geschriften, sarcofagen en mummies. Vooral de mummie van Katebet is de moeite waard. Net als de Steen van Rosetta die de sleutel vormde in de vertaling van de hiërogliefen.

Het Oude Griekenland

De beelden van het Parthenon zijn ook de moeite waard om eens te gaan bekijken. De marmeren beelden geven de de grootsheid van het Oude Griekenland. Wat ze daar allemaal konden zonder grote machines.

Wat je zeker niet mag missen

Andere zaken die je zeker niet mag missen bij een bezoekje aan het British Museum in Londen zijn:

  • Steen van Rosetta
  • De mummie van Katebet
  • Sculpturen uit het Pathenon
  • De schat van Oxus
  • Het mozaïekmasker van Tezcatlipoca
  • Lindow Man
  • Artefacten van Sutton Hoo

Het museum bezoeken

Het British Museum is ontzettend groot. Je plant je bezoek dus best goed op voorhand en je trekt er bij voorkeur genoeg tijd voor uit. Op die manier kan je het bezoek goed inplannen tijdens je citytrip in Londen. Bij het bezoek aan het British Museum, kan je bij de toegang gebruik maken van een van de 15 gratis eyeOpener wandelingen. Deze 30 tot 40 minuten durende wandelingen, gidsen je doorheen de verschillende galerijen die te bezoeken vallen. Daarnaast kan je gebruik maken de audiorondleidingen die het museum ter beschikking stelt. Voor een volwassene kost dit £5. Voor een kind komt dit op £3,5. Indien je met kinderen op citytrip bent in Londen, dan kan je ook van de kindvriendelijke rondleidingen volgen in het museum.

Openingstijden

Het British Museum is van zaterdag tot donderdag geopend van 10u tot 17u30. Op vrijdag blijft het museum open tot 20u30.

Toegang

Gratis toegang . Er wordt wel aangeraden om een donatie te betalen van ongeveer 3 pond.

Adres

Great Russell Street WC1

Website

http://www.britishmuseum.org

Metro

  • Tottenham Court Road
  • Russell Square