Buckingham Palace

Sinds 1837 is Buckingham Palace de woonplaats van de koninklijke familie. Het kasteel kent al een lange geschiedenis want het werd in 1705 gebouwd voor de toenmalige Graaf Buckingham. In die tijd heette het wel nog Buckingham House.

De eerste bewoner van het paleis wordt herdacht op de 25m hoge pilaar die je vooraan het paleis kan terugvinden. Dit monument heet de Queen Victoria Memorial. Queen Victoria nam haar intrek in 1837.

Het plein, de poorten en het hekkenwerk werden in 1911 toegevoegd aan het paleis. In de jaren 1990 was het paleis open voor het publiek. Dat moest toen wel, want de Britse monarchie was in die tijd niet meer zo populair bij het Britse volk. Vandaag de dag kan je nog steeds de State Rooms (staatskamers) en ongeveer 19 van de 775 kamers die het paleis telt, bezoeken. Maar wel enkel in Augustus en September. Dan is de Queen namelijk op vakantie in Schotland. De Queen’s gallery is echter heel het jaar door. En de Royal Mews (de Koninklijke Stallen) zijn toegankelijk van April tot December.

State Rooms (Staatskamers)

Als je de State Rooms bezoekt, dan begin je in de Guard Rooms. Dat zijn de kamers van de welbekende Koninklijke Soldaten (je herkent ze aan hun rode vest en hun vreemd hoofddeksel). Daarnaast gaat de rondleiding verder in de State Dining Room (oftewel de Eetkamer). Daarna volgen de Blue Drawing Room (let vooral op het plafond van John Nash, dat is werkelijk schitterend), en de White Drawing Room. Deze laatste deed vooral dienst om buitenlandse ambassadeurs te ontvangen. Verder ontdek je nog de Ballroom, en de indrukwekkende Throne Room (de Troonzaal). Deze is echt adembenemend.

Queen’s Gallery

De Britse Koninklijke familie houdt van kunst. Dat zal al snel duidelijk worden bij een bezoekje aan de gallerij van de Koningin tijdens je citytrip in Londen. De galerij omvat juwelen, beeldhouwwerken, schilderijen, meubels, noem maar op. De Galerij was ontworpen door John Nash, maar werd in 1843 door Queen Victoria omgebouwd naar een kapel. De oorlog heeft er echter voor gezorgd dat deze vernield werd in 1940 door een bomaanval. In 1962 is de galerij dan terug op gegaan.

Picture Gallery & Gardens

De tuinen van Buckingham Palace zijn prachtig. Voornamelijk dan in de zomer. Je komt er honderden examplaren van verschillende soorten bloemen tegen en ook het bekende meer komt er uitmuntend tot z’n recht.

Deze galerij is zeer interessant. Je komt er oog in oog te staan met werken van Van Dyck, Rembrandt, Canaletto, Poussin, Canova en Vermeer. Allemaal stuk voor stuk grote artiesten.

Koninklijke stallen (Royal Mews)

Vroeger werden er valken gehouden in de Koninklijke Stallen, maar nu doen deze dienst als stal voor de paarden die gebruikt worden in de bekende ceremonies. De Queen houdt van paarden en geeft een naam aan elk paard dat in de stallen komt wonen.

Je kan in de stallen ook een grote gouden koets zien uit 1762. Deze koets is gebruikt geweest voor elke kroning sinds George III. En herinner je de Glass Coach of de Glazen Koets nog? Diegene waar Prince William en Catherine Middleton getrouwd zijn? Wel, die kan je daar ook gaan bekijken, net als een Rolls-Royce Phatom IV die onderdeel is van het Koninklijke wagenpark.

De verandering van de wacht

Elke dag, om 11u30, van Mei tot Juli en van Augutus tot Maart op de oneven dagen, kan je de verandering van de wacht gaan bijwonen vooraan aan Buckingham Palace. De bewakers lijken op dat moment net marionetten. Ze volgen in hun mooiste kostuum en met hun opgeblinkte wapens een nauwkeurig ingestudeerde choreografie. De wisseling duurt ongeveer een half uur. Wees wel op tijd, want het kan ontzettend druk zijn.

Openingstijden

Juli-September: 9u30 tot 18u30

Toegang

Een volwassene dient £18 te betalen. Een kind £10.

Adres

Buckingham Palace Road SW1

Website

www.royalcollection.org.uk

Metro