HMS Belfast

De HMS Belfast is een schip van de Britse Royal Navy en ligt aangemeerd op de Theems tussen de Tower Bridge en de London Bridge. Na haar laatste opdracht en meer dan een half miljoen kilometer gevaren te hebben, werd ze gered van de sloop door haar kapitein Sir Morgan Morgan-Giles. Sinds 1971 ligt ze op haar huidige plek, en doet ze dienst als een drijvend museum over de Britse zeemacht. Het schip ligt dicht in de buurt van de City Hall, Tower Bridge en de London Dungeons. Je moet er dus zeker eens langsgaan tijdens je citytrip in Londen.

De HMS Belfast werd voor het eerst te water gelaten op 17 maart 1938. Haar eerste opdracht voor de Royal Navy (in 1939) bestond uit het patrouilleren op de arctische zeeën. Daar was ze ook verantwoordelijk voor het grijpen van het grootste vijandige handelsschip uit de geschiedenis: de SS Cap Norte. Dit schip probeerde, volgeladen met Duitse militairen, terug te keren naar Duitsland. De HMS wist dit echter te verhinderen.

Wanneer je de HMS Belfast bezoekt, dan stap je echt terug in de tijd. Het schip is dan ook de laatste schepen van die omvang, die de Britse marine in haar dienst had tijdens WO I en WO II. Als bezoeker kan je al de negen dekken gaan bezoeken, van de boiler-en motorruimte, tot de galerij, de kapiteinsbrug (Captain’s Bridge) en de torentjes van waaruit geschoten werd. Er is ook een tentoonstelling die gaat over alle opdrachten die de HMS Belfast heeft uitgevoerd en haar oorlogsverleden. Hier wordt uitdrukkelijk aandacht besteedt aan de belangrijke rol die de HMS Belfast gespeeld heeft bij de landing in Normandië op D-day.


Toegang
Maart tot oktober: 10u tot 18u

Nov. tot februari: 10u-17u
Adres
Tooley Street
Metro

  • London Bridge
  • Monument
  • Tower Hill