Shakespeare’s Globe Theatre

O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo? Ja, waar is die Romeo toch? Hem zal je niet vinden, en zijn geestesvader zal je waarschijnlijk ook niet in levende lijve tegenkomen. Maar je kan wel de plaats opzoeken waar Rome en Julia, geschreven door William Shakespeare, is opgevoerd. De Globe is een kopie van hoe het bekende Globe-theater er vroeger moet hebben uitgezien ten tijde van Shakespeare. Indien je er bent, maak dan zeker van de gelegenheid gebruik om in de huid te kruipen van een “gewone” toeschouwer. Ga voor een staanplaats in het midden van het theater. Let wel op, het is niet overdekt. Wil je je echter als iemand van de aristocratie wanen, betaal dan ietsje meer en je kan gebruik maken van een van de comfortabele zitplaatsen.

Geniet ook van dit ultieme staaltje architectuur. Het is een mooi voorbeeld van authenticiteit en bij de opbouw werken geen spijkers of nagels gebruikt. Enkel Eiken balken. Een aanrader voor iedereen die van Shakespeare en van architectuur houdt.

The Globe

The globe is niet zoals alle andere locaties die gelinkt worden aan Shakespear. De Globe is meer. Er werd getracht om het origineel zo dicht mogelijk te benaderen. En dat voel je. Het hele gebouw straalt dat ietsje meer uit. Het is opgebouwd uit ongeveer 600 eiken balken, speciaal gebakken stenen. De gebruikte plaaster heeft ook iets ontzettend speciaals. Het bevat immers geitenhaar, lijm en zand.

Op het onoverdekte plein in het midden van het theater is plaats voor 700 toeschouwers. Staanplaatsen welteverstaan.

The Globe en Shakespeare

Hoewel Shakespeare wereldwijd veel aanzien geniet, heeft het lang geduurd voordat iemand de moeite deed om de Globe terug tot eer te herstellen. In 1949 ging de Amerikaanse acteur Sam Wanamaker op zoek naar de restanten van het theater. En hij heeft even moeten zoeken, want de laatste fundamenten van het theater waren bedekt onder meer recente restanten van Gregoriaanse huizen die aanschouwd werden als erfgoed. Daarom begon Sam Wanamaker geld in te zamelen om een herdenking aan het theater van weleer te kunnen bouwen. Op 200m van de originele locatie van de Globe werd het theater gebouwd dat je vandaag de dag kan gaan bezoeken.

Shakespeare’s Globe bestaat uit het theater enerzijds, maar onder de grond is er ook een tentoonstellingshal opgericht. Je kan het theater en de tentoonstelling combineren in een  rondleiding. Hou er wel rekening mee dat er in de Globe nog steeds voorstellingen georganiseerd worden. Is dat het geval, dan wordt je doorverwezen naar het nabijgelegen Rose Theatre. Ook zeker de moeite!

Wat je zeker niet mag missen

  • De tentoonstellingshal en rondleiding
  • Het Globe Theatre
 
Openingsuren

De tentoonstelling van Shakespeare’s Globe is open van 9u tot 12u30 en van 13u tot 17u en dit van maandag tot zaterdag.

Van 9u tot 11u30 en 12u tot 17u op zondag.

Toegang

Tentoonstelling plus geleid bezoek doorheen het theater voor een volwassene kost £11,5. Voor een kind kost dit £7.

Adres

21 New Globe Walk SE1

Website

http://www.shakespeares-globe.com

Metro
  • St. Paul’s
  • Southwark
  • London Bridge