Tate Modern

Tate Modern is de favoriet van alle Londenaars. En niet zonder reden. Niet alleen is de collectie hedendaagse kunst op z’n minst indrukwekkend te noemen, ook de locatie is impressionant. Het gebouw is immers gelegen vlak naast de River Thames (de Theems). Het gebouw heeft vroeger nog dienst gedaan als het Bankside Power Station. Hier werd vroeger elektriciteit opgewekt. Tegenwoordig staat Tate Modern bekend om zijn moderne uiterlijk, de architecturale vernieuwing die het gebouw bracht en de toegankelijkheid voor het grote publiek.

Verdiepen

Tate Modern staat bekend om z’n sterk staaltje architectuur en dat is zeer goed te zien vanop de Millenium Bridge.

De permanente tentoonstellingen van Tate Modern vind je op het derde en op het vijfde verdiep. Verdiep 4 wordt gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. Om deze te bezoeken moet je vaak een kaartje kopen. Bij het bezoek aan Tate Modern kan je gebruik maken van de gratis audiogidsen die worden aangeboden. En je kan er ook een multimediagids huren voor £2. Niet veel geld voor een zeer aparte beleving.

Permanente collectie

In de permanente collectie worden meer dan 60 000 werken tentoongesteld. Werken van onder andere Henri Matisse, Georges Braque, Piet Mondriaan, Mark Rothko, Andy Warhol en Jackson Pollock. Allemaal grote kunstenaars die zeer veel betekend hebben voor de moderne kunstwereld. Maar ook Joseph Beuys, Auguste Rodin, Claes Oldenburg, Damien Hirst en Rebecca Horn kregen hun plaats in het museum.

Op verdieping drie vind je voornamelijk kunstwerken die gerelateerd zijn aan het surrealisme van de periode 1940 tot 1950. Op de vijfde verdieping, wordt er dan weer voornamelijk aandacht besteedt aan de avant-garde beweging.

 

Werken die je zeker niet mag missen

  • De werken van Mark Rothko
  • Whaam! door Roy Lichtenstein
  • Slapende Venus (Sleeping Venus) door Paul Delvaux
  • Turbine Hall

 

Het museum bezoeken

De Londenaars zijn helemaal weg van Tate Modern. Ze houden er echt van. En terecht. Het is een ontzettend indrukwekkend museum, dat sinds zijn oprichting nog niets van zijn charmes verloren heeft. Een Londense bezienswaardigheid die dus niet mag ontbreken tijdens je bezoek of citytrip in Londen. Het museum bevat immers een van de grootste collecties aan moderne kunst ter wereld. En dat in een omgebouwde energiecentrale, gelegen aan het water. Van een unieke locatie gesproken!

Indien je naar Tate Modern wandelt over de Millenium Bridge, dan is de Noorderingang de dichtsbijzijnde. Van daaruit kan je gemakkelijk naar de verschillende verdiepen. De beste, en mooiste ingang, is echter die in het Westen. Indien je langs deze ingang naar binnen wandelt, dan zie je onmiddellijk de enorme turbine hall (verdiep 1). Op dit verdiep vind je ook een informatiedesk  en een enorme boekenwinkel. Heb je honger, dan kan je terecht op verdiep 7. Let wel op, het restaurant is niet goedkoop, maar biedt wel een prachtig zicht over de Theemes (Thames).

Openingsuren

Tate Modern is van zondag tot donderdag geopend van 10u tot 18u. Op vrijdag en zaterdag blijft het museum open tot 22u.

Toegang

Gratis toegang . Er wordt wel aangeraden om een gift te doen van 3 pond. Voor speciale tentoonstellingen betaal je 8 tot 10 Britse pond.

Adres

Bankside SE1

Website

www.tate.org.uk/modern

Metro
  • St. Paul’s
  • Southwark
  • London Bridge