National Gallery

The National Gallery, met een zeer uitgebreide collectie, van voornamelijk pre-moderne kunst, is een van de grootste gallerijen ter wereld. In het museum zijn er zo onder andere verschillende schilderijen terug te vinden van bekende schilders zoals Leonardo da Vinci, Renoir, Van Gogh, Titian en Michelangelo. In het gebouw vind je ook uitzonderlijke restaurants en gezellige drankgelegenheden.

De Sainsbury Wing

Deze vleugel van het museum bevindt zich in het westelijke gedeelte van het gebouw. In dit deeltje van the National Gallery, kan je tijdens je citytrip in Londen schilderijen bezichtigen die gemaakt werden tussen 1260 en 1510. De vleugel telt 16 ruimtes waar je voornamelijk religieuze schilderijen terugvindt. Zo vind je er onder andere Venus & Mars terug van Boticelli. Maar ook Duitse, Nederlandse en Vlaamse werken worden aan het grote publiek getoond. Giotto, die ook wel de “vader van de moderne kunst” genoemd wordt, krijgt ook samen met Duccio een plaatsje in het museum.

Battle of San Romano, het werk van de Florentijnse Paolo Uccello vult het rijtje van must-sees zeker aan.  Deze set van drie schilderijen, geeft de gebeurtenissen weer die plaats van in de gevechten tussen de Florentijnen en Siena in 1432.

Verder kan je ook een ruimte bezoeken die voornamelijk aandacht besteedt aan de beginperiode van de olieschilderijen. Hier mogen werken van Jan van Eyck zeker niet ontbreken. Zijn tentoongestelde werk Arnolfini Portrait staat er bijvoorbeeld bekend om zijn complexe symboliek. Een echte aanrader.

Verder kan je er ook volgende werken terugvinden tijdens je citytrip in Londen:

  • Botticelli: Mystic Navity en Adoration of the Kings
  • Mantegna: The Agony in the Garden

De West-Wing (het hoofdgebouw)

In deze vleugel komt voornamelijk de hoogrenaissance aan bod (1510-1600). Schilderijen van Michelangelo, Titian, Correggio, El Greco en Bronzino worden hier tentoon gesteld.

In dit deel van de Nationale Gallerij (National Gallery) kan je werken van, onder andere, deze kunstenaars gaan bewonderen:

  • Paolo Veronese: Family of Darius before Alexander en Allegories of Love
  • Titian: La Schiavona, Baccus and Ariadne, Death of Actaeon en The Virgin and Child
  • Bronzino: Venus, Cupid, Folly and Time
  • Michelangelo: Entombment
  • Raphael: St Catherine of Alexandria en Mond Crucifixion

Het museum bezoeken

Als je bij een citytrip in Londen the National Gallery wil gaan bezoeken, dan dien je met enkele zaken rekening te houden. Zo telt het museum vier ingangen: de Protico ingang op Trafalgar Square, de Getty-ingang in het Oosten, de Sainsbury Wing in het Westen and de ingang achteraan het gebouw: Orange Street. Langs de Getty-ingang en de Sainsbury Wing  kom je langs een informatiekiosk waar je gratis ene grondplan kan bekomen. Daarnaast is er ook een aangepaste toegang voor mensen met een handicap.

Verder kan je ook een audio-tour volgen. Deze geleide wandelingen zijn zeer leuk en interessant om te volgen en zijn op de koop toe gratis.

Openingstijden

The National Museum is van zaterdag tot donderdag geopend van 10u tot 18u. Op vrijdag blijft het museum open tot 21u.

Toegang

Gratis toegang . Voor sommige tijdelijke tentoonstellingen, dien je wel te betalen.

Adres

Trafalgar Square WC27

Website

www.nationalgallery.org.uk

Metro
  • Charing Cross
  • Leicester Square