Abbey Road

We beginnen met de locatie. Het beroemde Abbey Road loopt dwars door St. John’s Wood en dicht bij Cricket Ground en Reget’s Park. Je kan het dus niet missen. En het ligt in Londen uiteraard.

Abbey Road is de thuisbasis voor de werelberoemde Abbey Road Studios. In deze opnamestudio’s zijn de grootste sterren ter wereld langsgekomen op hun CD’s en LP’s op te nemen. Hier is dan ook geschiedenis geschreven. Pink Floyd’s ‘The Dark Side of the Moon’, en ‘Wish You Were Here’ zijn hier beiden opgenomen. Net als ‘OK Computer’ van Radiohead. De echte bekendheid verwierven de studio’s en de straat echter dankzij The Beatles. Het waren zij die Abbey Road tot een begrip maakten.

Sinds de zomer van 1962, namen de Beatles voor zeven jaar 90% van hun albums op in de Abbey Road Studios. Ze verwierven er zo’n band mee, dat ze in 1969 besloten om hun voorlaatste album de titel “Abbey Road” te geven. De hoes van de deze CD is ondertussen een deeltje muziekgeschiedenis geworden. Op de cover zien we immers de vier Beatles de zebrapad oversteken dat vlakbij de studio’s ligt.

Maar ook nu wordt de studio nog dagelijks gebruikt. Ook voor films. Zo werden recentelijk nog de soundtracks voor ‘Star Wars’ en ‘Lord of the Rings’ in de Abbey Road Studio’s opgenomen. Maar ook U2 nam hun album in 2012 op in de studio’s op Abbey Road.

Jammer genoeg zijn de studio’s niet toegankelijk voor het grote publiek. Dat neemt echter niet weg dat het nog steeds interessant is om eens door Abbey Road te gaan wandelen. Je hebt ook langs buiten een mooi zicht op de studio’s en veel bezoekers laten een handtekening achter op de buitenmuren. Die zijn ondertussen helemaal bedekt met graffiti.  Het straatnaambord van Abbey Road was lang geschilderd geweest op een muur (omdat een bordje anders gestolen zou worden). Maar het zebrapad is er nog steeds. Het ideale fotomoment dus voor de echte Beatle-fans.

Adres

Abbey Road
St Johns Wood
NW8 9AY

Website

www.abbeyroad.co.uk

Metro
  • St Johns Wood
  • Maida Vale
  • Kilburn Park