Greenwich

Greenwich is het meest bekend om de rol die het speelde in de standaardisatie van de wereldtijd. De Greenwich Mean Time (GMT) is immers een wereldwijd bekend begrip. Deze GMT is in het leven geroepen na onderzoek dat gevoerd werd in het Royal Greenwich Observatory.

Dit observatorium werd opgericht in 1675 door Kind Charles II. De Roal Greenwich Observatory moest mee de onduidelijkheden oplossen aangaande de lengtegraden die gebruikt werden in de zeevaart. Dit was cruciaal. Anders konden de schepen zich immers niet navigeren op zee. Londen kent een zeer lang geschiedenis op gebied van zeevaart, het is ook daarom dat er in Greenwich zoveel tijd werd besteedt aan het uitkienen van deze materie.

‘Maritime Greenwich’ is nu beschermt door UNESCO en is een UNESCO World Heritage Site, met verschillende interessante locaties. Daarnaast vind er ook jaarlijks het  Greenwich en Docklands-festival plaats in Juli.

Royal Greenwich Observatory

Het recent opgeknapte en gerestaureerde Royal Greenwich Abservatory, heeft een zeer groot aanbod aan interessante en interactieve tentoonstellingen in de aanbieding. Net als een planetarium met 120 zetels. Zeker de moeite waard om te bezoeken als je in Londen bent voor een citytrip. Daarnaast loopt de “Prime Meridian” (ook gekend als de Greenwich Meridiaan (Meridiaan van Greenwich) ), die de nulmeridiaan aanduidt, door het koninklijke abservatorium.

National Maritime Museum

Het Nationaal Maritiem Museum stelt meer dan 2 miljoen schatten tentoon die ooit nog werden meegebracht van de reizen van Captain Cook en Horatio Nelson.

Queen’s House

Het Queen’s House werd ontworpen in 1616 en was helemaal gebouwd rond 1635. Dit was het eerste klassieke gebouw dat werd gebouwd in Brittanië. Het Huis wordt nu gebruikt om veel van de portretten en schilderijen van het National Maritime Museum tentoon te stellen. Het Queen’s House wordt gezien als een van de voornaamste architecturale bezienswaardigheden in Londen.

Old Royal College

Het college werd ontworpen door Christopher Wren en werd gebouwd tussen 1696 en 1712. In het begin werd dit college gebruikt als trainingscentrum voor de Royal Navy’s en hospitaal. Het Old Royal College is een architecturaal meesterwerk uit de Barok. Vandaag is de University of Greenwich erin gehuisvest.

Cutty Sark

De Cutty Sark is een schip dat gebouwd werd in 1869 en werd bewaard als museumschip. Jammer genoeg werd het door een brand vernield in 2007.

Greenwich Foot Tunnel

Met de voetgangerstunnel van Greenwich kan je wandelen onder de Theems. Vanuit Greenwich naar Docklands.

Website

http://www.nmm.ac.uk

Metro
  • Cutty Sark